Amfibie Turnhout 50 jarig bestaan

 Foto's Leo Geerts

 Clean up day 2019 Foto's Leo Geerts


Uitgevoerde werken onder water door de Werkgroep Duiken Zilvermeer.


in de vroege morgen van zaterdag 29 september begonnen enkele leden van de werkgroep met de eerste voorbereidingen om een nieuw project op te bouwen en te water te laten in het onderwaterpark voor schone kunsten.

Onder een stralend blauwe hemel werd met behulp van het werkvlot een zware molensteen met een diameter van 1,71 meter en een dikte van +- 20 cm, met een electrische kettingtakel opgetakeld uit de duikvijver en naar de oppervlakte gebracht, door duikers van de werkgroep Duiken Zilvermeer.

Met de nodige precisie werd de zware ronde steen onder het vlot vervoerd naar de werkkade van de duikvijver voor verdere montage. Drie prachtige gegraveerde Corsendonk bierflessen en twee gegraveerde witte drinkbekers met bijhorende gravuresteen en kluchtige tekst, werden in de juiste formatie op het bovenvlak van de molensteen vastgehecht.

Bart Hooyberghs onze voorzitter en zijn assistent Fred Coppens, hadden voor aanvang van de werken iedere actie goed doordacht. Bart werkte in volle overtuiging met het gereedschap en gaf de nodige instructies, om het monteren van de verschillende onderdelen met de nodige precisie uit te voeren.

Met stevig ingeboorde draadstangen en ijzersterke lijm werden alle onderdelen tot één geheel samengebracht op de bovenkant van het stenen “tafelblad”. (Zie bijgevoegde foto’s).

Onder het goedkeurend oog van Michel, werd de molensteen terug opgetakeld en met het werkvlot naar de juiste bestemming vervoerd in het onderwaterpark.

Het montagewerk onder water, om de zware molensteen definitief op zijn sokkel te plaatsen verliep zonder enig probleem.

In samenspraak met de bedenker en schenker, Michel Keersmaekers, werd het project gedoopt onder de naam  “De Molensteen van Corsendonk”.

Het prachtige geheel in de vorm van een ronde stenen tafel, kan nu door alle duikers worden bewonderd op een diepte van +- 5 meter, recht voor het terras van het watersportgebouw.


Leo GEERTSFoto's Leo Geerts

Op 15 juli 2018 werd het prachtige duikersbeeld in roestvrij staal te water gelaten op de voorbehouden plaats, door duikers van de werkgroep duiken Zilvermeer, in samenwerking met duikclub AEGINOR.

Tekst en foto's Leo Geerts.

Op zaterdag 9 juni werd door duikers van de werkgroep het "onbekende"schilderij en het metalen beeld van duikclub "DE ZEEKAT" uit Herentals te water gelaten. Tekst en foto's Leo Geerts.

Mol, 12 mei 2018


WERGROEP DUIKEN ZILVERMEER


Uitgevoerde werkzaamheden:


Op zaterdag 12 mei 2018 werd een volledige werkdag voorzien om de werkzaamheden aan de verzonken stad uit te breiden.

Als onderdeel van een groot terras onder water, werd volgens plan een bodem platform gebouwd met arduinen plaveien, op een diepte van 5 meter.


Verloop van de werkzaamheden: Zie bijgevoegde foto’s.


Onder een stralende hemel werd omstreeks 10 uur gestart met de briefing en de voorbereidingen van de gepande werken.

Het groot metalen werkvlot van de werkgroep, dat voorzien is van een buitenboord motor, een electrische stroomgroep en een degelijke electrische hijstakel, werd boven de juiste werklocatie geankerd.

Een groot aantal zware arduinen plaveien die al op de bodem lagen, werden door duikers van de werkgroep onder water geselecteerd en op de juiste maten afgetekend.

Met stevige synthetische lengen en gebruik van de electrische takel werden de zware plaveien één voor één naar de oppervlakte gebracht.

Op het werkvlot werden de plaveien op de juiste afmetingen doorgesneden met een mobiele diamantzaag, waarna ze terug naar de bodem werden getakeld.

Op de bodem werden de zware arduinen plaveien vervolgens door duikers van de werkgroep, één voor één in de juiste figuratie gelegd.

In de late namiddag werd het zwaar verroeste metalen beeld van “Jeugdduiken Nelos” naar de oppervlakte getakeld en voor verdere inspectie naar een ondiepe plaats gebracht.

Een prachtig voorstel is, om het beeld een andere veilige bestemming te geven boven water, v.b. in de onmiddellijke omgeving van het duikcentrum Zilvermeer.

Het verwijderde beeld wordt in de toekomst vervangen door een nieuw beeld van jeugdduiken.


P.S. Dank zij Bart en Janneke, konden we na het zware werk met ons team nog even nagenieten van een lekkere barbecue en een fris drankje!


Leo


                                                                                                           Foto's en teksten copyright werkgroep duiken zilvermeer.